Maison7

Wat zijn upcycled meubels?

Overvloed

In onze westerse maatschappij van overvloed, begint die overvloed op ons te drukken en ons te belasten. Steeds meer mensen willen ontspullen en brengen wat niet meer nodig is naar kringloop of milieustations. Gelukkig! Zou ik willen zeggen. Die overvloed zorgt er ook voor dat de waarde van spullen daalt. En hoe minder iets als waardevol wordt beschouwd hoe makkelijker het weggegooid wordt. Ik vind dit jammer, want juist iets waardevols bezitten, kan juist ook gelukkig maken.

Zou het nu niet eens anders kunnen?

Dat heeft mij enthousiast gemaakt om met andere ogen naar kringloopspullen of spullen van oma te kijken. In plaats van spullen helemaal uit elkaar te halen en de verschillende onderdelen te recyclen, kan je dingen heel laten of repareren en er iets nieuws aan toevoegen zodat het weer van nu wordt. Maar ook dat voorwerpen of meubels weer waardevol worden, omdat ze een verhaal vertellen dat bij ons hoort of wat we herkennen.

Upcycling:

Het creatieve met het nuttige verenigen!

In mijn werk en producten vind je als rode draad altijd een gebruikt voorwerp of item dat gecombineerd wordt met iets nieuws. Of een gebruikt voorwerp of item, dat weer als nieuw gemaakt wordt maar dan beter dan het origineel. Dit proces wordt upcycling genoemd. Upcycling is een term die in 1999 voor het eerst gebruikt is, maar nu door steeds meer mensen toegepast wordt. Ik ben er trots op dat ik met mijn atelier op deze manier ook een kleine bijdrage lever aan minder afval

Daarom werk ik met tweedehands materiaal.

Ik ben ervan overtuigd, dat we steeds meer naar een circulaire economie moeten streven. Een economie waarin afval verdwijnt en juist afval onze nieuwe grondstof wordt. Of te wel, dat we meer toe gaan naar upcycled meubels en woonaccessoires.

De zorg omtrent ons milieu en wat er aan te doen, ligt ten grondslag aan het idee voor mijn atelier. In mijn atelier vind je alleen maar spullen die zoveel mogelijk van afval, afgedankt of rest materiaal zijn gemaakt. Mijn basismaterialen komen dan ook vaak van de kringloop en marktplaats of uit mijn eigen afvalbak!

Met een kunstacademie als opleiding, denken met mijn handen als filosofie en nooit stoppen met willen leren, ben ik met mijzelf de uitdaging aan gegaan om nieuwe producten uit afvalmateriaal te maken die zowel mooi als nuttig zijn.

Weggooien kan altijd nog!

Met het idee “weggooien kan altijd nog”, ben ik anders naar de dingen om me heen gaan kijken. Ik verzamel ideeën uit tijdschriften en pinterest en pas deze toe op mijn projecten. Zo hoop ik dat ik iets positiefs toevoeg  aan wat anders weggegooid zou zijn, maar nu een nieuw tweede of derde leven krijgt.

Daarnaast, waarom moet alles uit China of Taiwan of andere lage lonen komen, terwijl er hier ook mensen en bedrijven zijn die heel mooie en duurzame dingen kunnen maken. Let wel, veel van deze goedkope producten worden geproduceerd om snel weer vervangen te worden. Behalve dat ze de halve wereld over moeten, dragen deze spullen niet bij aan het verminderen van de afvalberg.

Waarom Maison7?

Ik zie ook steeds meer gelijksoortige initiatieven zoals atelier Maison7 om mij heen, wat alleen maar fantastisch is! In praktisch elke stad vindt je wel mensen die bezig zijn om meubels of woonaccessoires te restylen, upcyclen of te repareren.

Maison7 onderscheidt zich door:

  • Zoveel mogelijk met ecologische producten of oplossingen te werken. Als merken verf werk ik met AMAZONA krijtverf en Little Green.
  • Materialen delen in mijn atelier, waar je zelf aan de slag kunt.
  • De binnenkant krijgt net zoveel aandacht als de buitenkant.
  • Handlettering of werken met tekst speelt een grote rol.

 Je kunt:

Maison7 verkoopt

Ben je geïnteresseerd? Kijk dan eens bij mijn verkooppagina op marktplaats.