Wat is krijtverf?

Wat is krijtverf?

Krijtverf is een egaal dekkende verf op waterbasis. Krijtverf bestaat uit krijtpoeder, kleurpigment, bindmiddel en water en in sommige merken** ook wat latex of acryl. Er zitten dus over het algemeen geen giftige stoffen in en is daarom heel geschikt om kindermeubels te verven en voor mensen met een allergie. (**de goedkopere merken in doe het zelf zaken). 

De verf is heel mat en bevat meer kleurpigment dan reguliere latex of acryl verf, waardoor de kleuren diep en goed dekkend over te brengen zijn. De verf is overigens wel enigszins glanzend te maken met een was of een glansvernis op waterbasis.

Afhankelijk van de kleur kan de verf in dikte variëren, dit hangt af van de hoeveelheid en soort toegevoegd pigment. Je kunt de verf verdunnen met water, maar dit heeft wel invloed op de dekkingsgraad van de verf. Omdat krijtverf snel droogt kan je twee lagen op een dag aanbrengen. De verf

wat is krijtverf

Nachtkastje

vloeit niet uit zoals bij lak daardoor zijn kwaststrepen meer zichtbaar en creëer je met krijtverf een natuurlijke krijtachtige look.

Krijtverf is geschikt voor veel verschillende verftechnieken op veel verschillende materialen. Van stof tot glas, van metaal tot gelakt hout, in de workshop leg ik uit waar je bij de verschillende materialen op moet letten. Soms is het namelijk toch wel handig om even te schuren en de onderlaag te grondverven.