Zelf je eigen meubel opknappen

Zelf je eigen meubel opknappen.

Wat is er nu leuker dan zelf je eigen meubel opknappen of restylen van de kringloop, de zolder of oma?

Je wordt vaak heel blij van dingen die er weer mooi en als nieuw uit zien. Of die van oubollig weer fris en passend in het interieur worden getransformeerd. Bovendien kun je het ook vaak ook nog zelf!

De werkjes die je er aan hebt zijn vaak ook helemaal niet zo vervelend. Vaak wordt schuren zelfs als licht therapeutisch gezien in ons stressvolle bestaan! En vanaf die fase bouw je alles weer op en zie je het leuker worden.

Maar waar loop je in de praktijk vaak tegenaan?

  • ruimte
  • tijd
  • de goede machines en gereedschappen
  • kennis
  • materialen, die aangeschaft moeten worden zoals verf, lak, stof, polyether etc.

Ruimte

Sommige van ons hebben een tuin of een schuur of de zolder die we nu toch aan het opruimen zijn. Maar heb je dat niet dan wordt het alweer een stuk lastiger om aan je klus te beginnen. Want hoewel het niet mega grote klussen zijn, je moet wel de ruimte hebben om iets even te laten drogen of iets te kunnen schuren zonder dat je hele huishouden op zijn kop staat.

Als je bij mij in het atelier komt klussen mag je alles laten staan totdat de klus klaar is.

Tijd

Je zegt wel: “dit weekend ga ik eraan beginnen!”, maar het gebeurt niet, want nu even uitslapen, of, ik kan op zondag geen herrie maken, het is te mooi weer, zijn allemaal redenen waarom dat stoeltje van oma en dat kastje van zolder nog niet zijn aangepakt.

Bij mij werk je op afspraak, dit werkt gelijk als stok achter de deur. Die je dan verder helemaal niet meer nodig hebt, omdat het gewoon te leuk en gezellig is!

De goede machines en gereedschappen

Door in de loop der jaren veel zelf te verbouwen en te klussen heb ik geleerd dat goede machines en gereedschappen goud waard zijn. Zo gebruik ik een professionele schuurmachine met stofzuiger, een werktafel die in hoogte verstelbaar is, heb ik alle gereedschappen in huis om te kunnen stofferen en heb ik zelfs een zandstraal installatie, als het echt schoon moet worden. Machines en gereedschappen die vast niet iedereen zomaar in zijn schuurtje heeft liggen, maar die wel handig zijn bij het opknappen van je meubel.

Kennis

Leuk dat meubel opknappen, maar hoe moet ik beginnen en welke middelen of materialen heb ik nodig? Wat is het verschil tussen krijtverf en lak? En wat moet in welke volgorde? Veel antwoorden vind je tegenwoordig wel op internet of goed geïnformeerde doe-het-zelf-bouwmarkten. Maar blijf je je ondanks dat toch onzeker voelen, dan kan het fijn zijn als iemand over je schouder meekijkt en je kan adviseren. Zoals eerder vermeld heb ik altijd veel zelf geklust en verbouwd, opgeknapt en verfraaid. Door te doen en fouten te maken, opnieuw beginnen en uitzoeken hoe iets moet, heb ik veel geleerd over hoe ik bepaalde dingen het best aan kan pakken. Bovendien volg ik op het moment een stoffeerdersopleiding, waardoor ik ook gestoffeerde meubels kan herstellen en restylen. Ook heb ik ervaring met de verschillende types van hout afwerking zoals waterbeits en polytoeren en wat te doen bij houtworm.

Deze kennis, gecombineerd met tien jaar werkervaring in het onderwijs, wil ik graag met jullie delen.

Materialen

Een ander ding is de aanschaf van materialen. Schuurpapier in verschillende korrels, verf of lak, kwasten, stof en misschien nog meubelwas. Dat kan aardig in de papieren lopen en van veel van deze materialen heb je maar een beetje nodig. Zit je weer met zo’n pot over, is qua milieubelasting nu ook weer niet zo handig. Bij mij zijn alle basis materialen zoals meubelwas, schuurpapier, grondverf, transparante meubellakken allemaal in de uur prijs inbegrepen. Een aantal tinten krijtverf van Amazona ecologische krijtverf en en Jean d’Arc living heb ik op voorraad en daarvan kun je gebruik maken door te betalen op gewicht. Dus je betaald alleen de verf die je gebruikt. Andere verf is in overleg, omdat ik nu ook weer niet alle verftypes en kleuren kan aanschaffen en bewaren. Ook stof moet je zelf aanschaffen. Wel kan ik samen met jou berekenen hoeveel je nodig hebt zodat je niet te veel maar ook niet te weinig koopt. En ik kan met je bespreken welke kwaliteit je stof moet hebben voor het doel van jouw project.

Is dit iets voor jou?

Mocht je na het lezen van het voorgaande denken: “wauw, dat is iets voor mij!” dan kan je contact opnemen via contact formulier of meteen bellen: 06 33849067 om een afspraak te maken. Je kunt bij mij op werkdagen, met uitzondering van vrijdag, en avonden terecht.

Ik reken 8,50 per uur dat je daadwerkelijk bij mij aanwezig bent. Koffie of thee zijn uiteraard ook inbegrepen.

De werkplaats bevindt zich op de hoek Lusthofstraat en Voorschoterlaan 68 in Rotterdam.

Dus! Zie ik je gauw je meubel bij mij opknappen?