Krijtverf in de kerstboom

Krijtverf in de kerstboom

Dat je krijtverf prima kunt gebruiken om meubels van een nieuw uiterlijk te voorzien wist je misschien al. Maar nu heb ik krijtverf in de kerstboom gebruikt om kerstballen te restylen en te upcyclen. Het geeft een mooi poedermat resultaat en de kleuren van Amazona zoals vert-de-bleu, rose, jeans, evergreen, marakesh en blanc-de-blanc kun je sfeervol inzetten om je boom in een winters thema om te toveren!

Ik heb gebruik gemaakt van pyrexballen (pyrex is piepschuim) en oude kerstballen die ik niet meer zo leuk vond. De pyrexballen laten zich goed verven met een kwast. Deze hebben wel twee laagjes nodig, maar de laagjes drogen snel. De oude kerstballen heb ik in de verf gedoopt. Dat geeft een heel strak resultaat maar de droogtijd is wel enige uren. Dus daar heb je wel wat geduld voor nodig!

Pyrexballen kun je daarna heel goed en makkelijk versieren met kralen, pajetten, knopen, spelden etc. De klassieke kerstballen heb ik gewoon zo gelaten.

Voor de pyrexballen heb je wel een matrasnaald nodig om een draad door de bal te trekken.

Werkwijze met pyrexballen (piepschuim ballen)

Wat heb je nodig?

Krijtverf in de kerstboom, materialen bij de pyrexballen.

Overzicht van de gebruikte materialen bij de pyrexballen.

 • kwast
 • krijtverf (hier AMAZONA ecologische krijtverf: evergreen, jeans, rose, blanc-de-blanc, vert-de-bleu
 • matrasnaald, dit is een extra lange naald die gebruikt wordt in de meubelstofeerindustrie, maar ook te koop bij goed gesorteerde handwerkwinkels of internet.
 • lange satèprikkers
 • (zilver)draad om door je bal heen te trekken en aan op te hangen.
 • versiermateriaal zoals: lintjes, kralen, bellen, knoopjes, spelden etc.
 • transparante snel drogende lijm.

Hoe ga je te werk?

De piepschuimballen prik je eerst op een satèpri

foto van Maison7.

versierde piepschuimballen

kker, zo kun je zonder de bal te hoeven aanraken alle kanten verven. Het gat dat je hiermee in de bal maakt is later handig om een draad doorheen te trekken. Je kunt de satèprikker met bal in een bak met zand of aarde zetten, of een systeem maken wat je bij de werkwijze met oude kerstballen kunt zien.

De pyrexbal wordt het mooist met twee of drie laagjes verf. Gelukkig is de verf op deze manier snel droog en kun je na dertig minuten meestal al wel een volgend laagje aanbrengen. Bij een warmtebron in de buurt gaat het nog sneller.

Hierna kan het versieren beginnen en met een matrasnaald trek je een draad of lint door de bal waaraan je hem kunt ophangen.

Werkwijze met oude kerstballen

Wat heb je nodig?

Krijtverf in de kerstboom, materiaal voor verven oude kerstballen.

Overzicht van de materialen voor het verven van oude kerstballen.

 • oud kerst spul waar je op uitgekeken bent. Glas, plastic, porselein alle ondergronden kunnen met deze methode in een keer gedekt worden met krijtverf.
 • evt. satèprikkers om de ballen aan te hangen om ze te laten drogen. Maar een waslijn kan ook.
 • oude kranten of keukenpapier
 • potten met een opening groot genoeg om je kerstbal door te kunnen laten zakken.
 • krijtverf (hier AMAZONA ecologische krijtverf: evergreen, jeans, rose, blanc-de-blanc, vert-de-bleu
 • eventueel wegwerp handschoenen
Krijtverf in de kerstboom, pimp je oude kerstballen met krijtverf.

Voorbeeld van een opstelling om de ballen te laten drogen.

Hoe ga je te werk?

Bij deze methode heb ik mijn kerstballen in de verf gedoopt.

Zorg dat er genoeg verf in je pot zit zodat je bal of kerstornament helemaal onder kan. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de helft van je kerstornament te verven.

Je schut een beetje de verf eraf en hangt ze dan aan een satèprikker of droogrek te drogen. Zorg voor genoeg kranten of keukenpapier om de druppels krijtverf op te vangen.

De droogtijd duurt bij deze methode wel langer, kan zelfs een paar uur zijn, maar je geduld wordt beloond met een heel mooi strak en professioneel resultaat.

 

Met een witte boom, komen de ornamenten het mooist tot hun recht vind ik. Dus ik heb mijn boom wit gespoten met spuitsneeuw. (Niet zo goed voor het milieu, maar wel mooi…)

foto van Maison7.

Versierde bal met krijtverf in de boom.