Gordijnen verven met Amazona krijtverf.

Kan je ook gordijnen verven met Amazona krijtverf?

Ja! Kun je ook gordijnen verven met Amazona krijtverf? Ja! Maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden.

Het materiaal van de gordijnen is van invloed op de pakking. Hoe meer natuurlijke vezels zoals katoen en linnen hoe beter de verf pakt.

Ook moet de stof niet behandeld zijn met een beschermende laag of veel polyester bevatten.

Hier volgt een relaas van een experiment.

Samen met een dame die uitgekeken was op haar ecru gordijnen ben ik het project aan gegaan. Het was of nog een keer verven of er meteen afscheid van nemen. Deze mevrouw wilde het samen met mij het verven een kans geven. Weggooien kan altijd nog! NB Werk je bij mij op locatie betaal je alleen voor de verf die je gebruikt.

Wat we hebben gebruikt:

  • 1 liter chocolat chaud van Amazona
  • 0,3 liter rose van Amazona
  • 10 liter water (een volle emmer)
  • een zwarte teil van een bouwmarkt
  • rubber handschoenen
  • verder heb ik een gelegenheid gecreëerd om de stof te kunnen laten drogen.

Wat we hebben gedaan

Eerst hebben we een datum geprikt waarop rustig weer en geen regen voorspeld was, omdat dit wel een klus is die je het best buiten kan doen.

Verder heb ik de vloer afgedekt met stucloper en daarover weer een zeil, om de tegels te beschermen tegen verfspatten.

De gordijnen heb ik op voorhand gewassen op 30 graden met een fijnwasmiddel. (Gelijk gecheckt of de gordijnen niet erg gekrompen waren!) De gordijnen waren 1 cm korter, maar later bij het ophangen waren ze door het verfproces nog een beetje gekrompen, dus wel iets waar je rekening mee moet houden. Ik heb de gordijnen overigens vochtig in de teil gedaan dit om de verfopname beter te verdelen. En met het wassen wilde ik eventuele beschermende lagen eruit wassen.

Na deze voorbereidingen kon het verven beginnen! Eerst hebben we de teil gevuld met water en daarna hebben we de verf toegevoegd. We hebben de verf gemengd tot de gewenste kleur. Wanneer alle verf goed verdund was hebben we per keer een gordijn in het bad gelegd. We hebben ruim 20 minuten “gewassen” en gekneed totdat we dachten dat de verf mooi gelijkmatig verdeeld was.

Alleen, één ding waar we van te voren niet vermoeden dat dat kon, gebeurde!

De bodem van de zwarte teil loste ook mee op! Niet zodanig dat de teil begon te lekken maar wel genoeg om de verf kleur te beïnvloeden.

In de literatuur die ik heb gevonden over krijtverf en gordijnen (kleurrecepten met chalk paint voor meubels & meer van Annie Sloan) wordt niet een zwarte plastic teil gebruikt maar een zinken.

Het kan zijn dat sommige plastics reageren met de substantie van de verf, het gebeurde dan weer niet met verf dat in de huishoudemmers terecht kwam. Als iemand hier een verklaring voor heeft hoor ik het graag!

De gordijnen kregen naast de gewenste kleur dus ook een grijze gloed. Niet de bedoeling maar gelukkig in het geval van deze mevrouw was het ook niet zo erg, want ze had ook een zwart werkje in haar vloerkleed. Gelukkig voor haar kwam dat nu wel goed uit, maar wel iets om in het vervolg rekening mee te houden.

Daarna volgde het uitwringen van de gordijnen, dit deden we zoveel mogelijk boven de teil en een werkje dat je echt met zijn tweeën moet doen. En vervolgens het ophangen. Omdat het toch wel enorme lappen waren 6,5 meter bij 2,6 meter, hingen ze een beetje in een plooi. Ook dit beïnvloed het uiteindelijke resultaat. Het zorgt ervoor dat de verf pigmenten zich op bepaalde plekken iets meer ophoopt waardoor je “strepen” krijgt. Als je dit niet wilt zul je de plooien eerst uit je gordijn moeten halen. Aan de andere kant geven die strepen ook wel weer een mooi changeant effect.

Het duurde anderhalve dag voordat de gordijnen compleet droog waren. Bij het opvouwen kwam er ook nog veel poeder uit (het krijt waarschijnlijk). Eenmaal thuis heeft mevrouw de gordijnen nog een keer gespoeld op 30 graden en opgehangen. De nieuwe kleur is gewoon gebleven en is dus goed gehecht.

Resultaat?

Hoewel we tegen verschillende “probleempjes” opliepen, is het resultaat toch naar redelijke tevredenheid. In ieder geval gooit mevrouw de gordijnen nog niet gelijk weg en krijgen ze op deze manier nog een tweede kans.