Voor- en nadelen van krijtverf
Elke verf heeft zijn eigen karakter en eigenschappen. In dit bericht zet ik de voor- en nadelen van krijtverf op een rijtje.
Krijtverf is een fijn product, het droogt snel, is milieu vriendelijk en niet giftig. In het bijzonder die van Amazona, daar zit geen acryl in. Krijtverf hecht op bijna alle ondergronden zonder een primer of grondverf te gebruiken. Je kunt er zelfs stoffen mee verven! Je hoeft niet (tussendoor) te schuren… Het heeft een mooie matte, poederige uitstraling.
Soms toch beter wel schuren
Dat wil niet zeggen dat je helemaal niet hoeft te schuren! Zeker niet poreuze ondergronden zoals gelakt hout, (gelakt)ijzer, plastic verdienen toch echt wel een schuurpapiertje, al was het maar dat je dan minder verf nodig hebt om het dekkend te krijgen.
Soms toch beter wel gronden
Bij sommige oude (eiken) meubels treedt het proces van “doorbloeden” op, dat wil zeggen dat er een zuur in het hout zit die reageert met de krijtverf en zo verkleuringen veroorzaakt. Het maakt meestal gelige vlekken. Ook in grenen kunnen deze vlekken ontstaan rond noesten in het hout. Dit is te verhelpen door het meubel toch eerst even te gronden met een grondverf op waterbasis of met schellak.
Altijd wel goed ontvetten
Verder moet je net als bij traditionele verven de ondergrond goed ontvetten, tenzij je juist wilt dat de verf niet overal dekt. Zoals bij disstressen waarbij je juist van de eigenschap van niet hechten gebruikt maakt! Beter om dit te doen met milieu vriendelijke alternatieven (st Marc of ecoclean van Amazona) in plaats van ammoniak.
Tip! ontvet met een schuursponsje, dan sla je twee vliegen in een klap!
Synthetische stoffen pakken de verf niet.
Hoe meer katoen of linnen in het mengsel van de garens, hoe beter de verf hecht. 100% synthetische stoffen ketsen de verf af. Dus altijd eerst een klein proefstukje doen of de vlam test. De vlamtest: houd een uiteinde van een daad even in een vlam, wordt het einde hard dan is de stof overwegend synthetisch. Bij katoen of linnen blijft het zacht en ruikt het een beetje naar vebrand papier.
Gevoelig voor vuil worden
Ben je klaar met verven dan moet in het geval van meubels, krijtverf altijd beschermd worden tegen vuil. De matte poreuze verf is heel gevoelig voor vuil, het trekt er makkelijk in. Dit doe je met een was of wax of een vernis. Zeker het in de was zetten is toch nog wel even een werkje en eigenlijk niet zo goed voor het milieu. Een voordeel is dan, dat als het toch weer vuil geworden is, je het zo weer hebt overgeschilderd!
Krijtverf is voor tafelbladen die intensief gebuikt worden niet zo’n goed idee, mits je het met enkele lagen acyllak afwerkt.
Samengevat:
Krijtverf is een op waterbasis relatief makkelijke verf, die op veel ondergronden hecht zonder primer en of schuren. In veel mooie kleuren te krijgen is en een mooie matte uitstraling heeft. Bij krijtverf is het niet erg om de kwaststreken in de verf te zien,het is vaak juist de bedoeling. Je moet je wel voorbereiden door het goed te ontvetten en je te realiseren dat sommige ondergronden niet in één keer dekken en of zelfs toch nog wel geprimed moeten worden in het geval van sommige soorten hout.